Sklep

Zobacz koszyk „Zeszyty Komiksowe 21: Komiks od kuchni“ został dodany do koszyka.

Historia protestantyzmu w Poznaniu od XVI do XXI wieku

40.00

Historia protestantów stanowi ważny, choć mało znany fragment przeszłości Poznania, dotąd rzadko podejmowany przez profesjonalną historiografię. Współcześni mieszkańcy miasta wykazują tymczasem rosnące zainteresowanie wszystkimi aspektami dziejów Poznania, nie zawsze znajdując rozwiązanie nurtujących ich pytań w opracowaniach profesjonalnej historiografii. Proponujemy zatem unikalne opracowanie, przygotowane przez zawodowego historyka urodzonego w Poznaniu, ale pracującego w Zielonej Górze i zajmującego się dziejami protestantyzmu od ponad dwudziestu lat. Książka nie jest zwykłym opracowaniem z zakresu regionalnej historii, lecz stanowi próbę spojrzenia na dzieje protestantyzmu na pograniczu polsko-niemieckim z lokalnej, poznańskiej perspektywy. Profesjonalizm i unikalność publikacji nie oznaczają ograniczenia do wąskiego kręgu odbiorców – książka jest napisana w przystępny sposób.

• Autor: Olgierd Kiec

Zeszyty Komiksowe 6: Krzysztof Gawronkiewicz

15.00

Niniejszy numer jest próbą monografii Krzysztofa Gawronkiewicza – twórcy w środowisku komiksowym owianego niemal legendą, ale znanego też szerszej publiczności dzięki takim komiksom, jak: Mikropolis i Achtung Zelig!. Artysty będącego też pierwszym od wielu lat polskim rysownikiem komiksów, któremu udało się na poważnie zadebiutować na Zachodzie. „Zeszyty Komiksowe” przybliżają czytelnikom postać artysty, publikując wywiady z nim i z jego żoną, szczegółową notę biograficzną oraz bibliografię. Dzięki pomocy współautora Burzy zreprodukowano ponad 25 jego nieznanych rysunków, szkiców i fragmentów komiksów. Ten dobór materiałów powinien zadowolić i zagorzałych wielbicieli twórczości Gawronkiewicza, i jego przygodnych czytelników, i całkiem nowych fanów.

Jak zwykle numer zawiera też teksty na temat bieżącej sytuacji na rynku i recenzje kilku nowości, a także przedstawia dwa ciekawe komiksy zagraniczne: czeski i amerykański.

• Rok wydania: 2016

Zeszyty Komiksowe 5: Badania komiksu w Polsce

15.00

Piąty numer „Zeszytów Komiksowych” przedstawia obraz polskich badań komiksu. Najistotniejszą rolę w numerze odgrywają wywiady (łącznie 33 strony), w których czołowi badacze komiksu w naszym kraju ze szczegółami opowiadają o swojej pracy w tej dziedzinie i na jej styku z rzeczywistością pozanaukową, uzupełnione kilkoma analizami, recenzjami i felietonami. Całość stanowi w miarę kompletny obraz stanu badań komiksu w Polsce. W celu zarysowania szerszego kontekstu oraz w nadziei na to, iż okażą się one inspirujące i przyczynią się do szerszego otwarcia rodzimych badań komiksoznawczych na bogaty ogólnoświatowy dorobek, przedstawiono również trzy panoramiczne spojrzenia na badania komiksu za granicą. Nie zapomniano i o komiksach – tym razem eksperymentujących z formą obrazkowego medium, będących dobrą ilustracją tematu numeru.

• Rok wydania: 2016

Zeszyty Komiksowe 20: Polska kultura komiksowa / Przemysł komiksowy w Polsce

15.00

W najnowszym numerze redaktorzy wspierani przez Tomasza Żaglewskiego skupili się na społeczno-ekonomicznych aspektach funkcjonowania komiksu w Polsce, jego miejscu w świadomości odbiorców oraz jego obecności na polskim rynku. W numerze znaleźć można jak zwykle poważne opracowania, przetykane tekstami o mniejszym zacięciu naukowym, a także dużo wywiadów z ludźmi odpowiedzialnymi za różne obszary przemysłu komiksowego w Polsce – przedstawicielami sklepów komiksowych, galerii sztuki, środowisk: naukowego, publicystycznego i twórczego – uzupełnionych opiniami osób na co dzień patrzących na komiks z boku.

Do tego ciekawe dodatki (np. Jakuba Jankowskiego część druga artykułu o Sacco, Witold Tkaczyk opowiada o swojej pracy, a Adam Rusek wydobywa z archiwum wywiad z Adamem Kołodziejczykiem – redaktorem magazynu „Relax”) i oczywiście komiksy (chociażby Skutnika, Rzecznika czy duetów Gizicki/Pawlak i Janusz/Niewiadomski).

• Wydawnictwo: Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, Instytut Kultury Popularnej

Zeszyty Komiksowe 19: Komiksowa literatura faktu / Surrealizm w komiksie

15.00

Numer przynosi dwa bloki tematyczne, kontrastujące ze sobą już na pierwszy rzut oka. Surrealizm – z onirycznością, nieświadomością, psychoanalizą i okultyzmem – znajduje się na przeciwległym biegunie do tego, zajmowanego przez komiksową literaturę faktu, zmagającą się przede wszystkim z przystawalnością formy komiksowej do rzeczywistości, z szukaniem odpowiednich środków wyrazu pozwalających na jak najpełniejsze owej rzeczywistości oddanie. To jednocześnie zderzenie dwóch ważnych tradycji komiksowego patrzenia na świat. Z jednej strony, Max Ernst, Moebius i Grant Morrison, z drugiej – Joe Sacco, twórcy Fotografa i Guy Delisle. Między innymi, oczywiście.

Całość uzupełniają jak zwykle interesujące wywiady oraz teksty nie związane z tematami przewodnimi, a także naprawdę sporo komiksów, po lekturze których można dojść do wniosku, iż polscy artyści czują się jednak zdecydowanie lepiej w towarzystwie wyobraźni spuszczonej przez surrealizm ze smyczy.

Ze wstępu

• Wydawnictwo: Biblioteka Uniwersytecka w Poznaniu, Instytut Kultury Popularnej